Syksyn ruokavalio: tue terveyttäsi kauden valinnoilla
Syksyllä on kiinnitettävä erityistä huomiota keuhkojen toimintaan perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan. Keuhkojen tehtävä on imeä ilmaa ja jakaa sen energia keholle ja mielelle. Tämä prosessi tukee energiaa ja auttaa torjumaan viruksia, bakteereja ja muita ulkopuolisia taudinaiheuttajia, vahvistaen immuunijärjestelmää.
Syksyn lämpötilavaihtelut ja tuuliset päivät luovat otolliset olosuhteet flunssalle ja muille infektioille. Siksi on tärkeää pitää immuunijärjestelmä vahvana.
Vinkit terveellisempään syksyyn
- Pue päähän hattu ja kaulaan huivi, jos ulkona on viileää tai tuulista.
- Vietä aikaa ulkona – ihastele ruskaa, poimi omenoita, käy kalassa. Luonnossa oleilu, erityisesti veden äärellä, auttaa lievittämään kiireisen siirtymäkauden stressiä.
- Lisää kypsennettyjä ruokia ruokavalioosi.
- Säädä ruokavaliosi kauden mukaisiin raaka-aineisiin.
Syksyn ruuat
- Syksyllä tietyt ruoat tukevat erityisesti keuhkoja. Suositeltavia makuja ovat happamat ja lievästi kirpeät (aromaattiset). Kypsennetyt, lämpimät ruoat korvaavat kesän raikkaat vihannekset. On myös erityisruokia tietyille oireille ja tilanteille sekä vältettäviä ruokia:
- Happamia ruokia suositellaan keskittymisen herättämiseksi ja kehon energian supistamiseksi. Esimerkkejä: hapankorppu, hapankaali, oliivit, suolakurkut, purjo, adukipavut, suolaluumut, ruusunmarjatee, etikka, juusto, jogurtti, sitruunat, limet, greipit, happamat omenat, luumut ja rypäleet.
- Lievästi kirpeät ja lämpimät (kypsennetyt) ruoat auttavat kompensoimaan ulkoista kylmyyttä. Esimerkkejä: keitot ja pataruoat, jotka sisältävät kurpitsaa, kauraa, hirssiä, riisiä, porkkanaa, purjoa, retiisiä, kukkakaalia, nautaa tai lammasta.
- Sisäisen kylmyyden oireisiin, kuten vilunväristyksiin, käytä valkosipulia, kanelia, chiliä, inkivääriä ja sipulia ruoissasi tai teessä.
Vältettävät ruoat syksyllä
- Kylmät ja viileät maitotuotteet
- Rasvaiset, öljyiset ruoat
- Salaatit, smoothiet ja raakavihannekset (suosi kypsennettyjä raakojen sijaan) Nämä voivat heikentää ruoansulatusjärjestelmää ja aiheuttaa kosteutta ja limaisuutta, mikä voi johtaa keuhkoputkentulehdukseen, sinuiittiin ja muihin oireisiin kostealla säällä.
Chantal Hellevig
Olen akupunktioterapeutti, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja Valviran rekisteröimä jalkahoitaja. Opiskelin kiinalaista lääketiedettä Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopistossa ja Malesian perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemiassa. Lisäksi olen kartuttanut osaamistani Suomessa, Kiinassa, Singaporessa ja Taiwanissa yhdessä kokeneiden lääkärien kanssa.