Talven terveyttä tukevat kiinalaisen lääketieteen vinkit

Talvi tuo mukanaan oman ainutlaatuisen rytminsä sekä luontoon että kehomme toimintaan. Kiinalaisen lääketieteen opit tarjoavat arvokkaita ohjeita, miten voimme tukea terveyttämme ja hyvinvointiamme kylmien kuukausien aikana. Tässä artikkelissa on muutamia käytännnön neuvoja, joiden avulla voit kohdata talven tasapainoisesti ja energisesti.

Lepää riittävästi

Kiinalaisen lääketieteen mukaan talvi on aikaa, jolloin tulisi erityisesti hoivata ja suojata omaa energiaamme. Yksinkertaisin ja edullisin tapa tämän tekemiseen on riittävä lepo. Unen laatu ja määrä ovat tärkeitä, joten älä tunne syyllisyyttä, jos nukut pidempään. Hyvä uni on keskeinen osa kehon ja mielen palautumista ja uudistumista talvikuukausina.

Älä ylikuormita itseäsi

Talviaikana kannattaa tarkkailla omaa jaksamista ja pyrkiä hidastamaan omaa tahtia sekä kerätä energiaa. Luonto näyttää meille esimerkkiä rauhoittumalla ja valmistautumalla uuteen kasvuun. Kuuntele kehoasi ja anna itsellesi lupa hidastaa.

Vältä liiallista herkuttelua

Herkut kuuluvat jouluun, mutta liiallinen syöminen kuormittaa ruoansulatuselimistöämme ja aiheuttaa epätasapainoa kehossa. Kohtuus kaikessa on avain: nauti herkuista maltillisesti ja keskity laadukkaaseen, ravitsevaan ruokaan, joka tukee kehosi ja mielesi hyvinvointia talven aikana.

Vahvista vastustuskykyäsi

Talvella on erityisen tärkeää pitää huolta vastustuskyvystä. Vaikka edellä mainitut vinkit jo itsessään auttavat, voit lisäksi nauttia C- ja D-vitamiinia, sinkkiä sekä muita immuunijärjestelmää tukevia aineita, kuten valkosipulia, inkivääriä ja kurkumaa. Nämä ainesosat toimivat parhaiten, kun ne otetaan osana monipuolista ruokavaliota.

Pienillä arjen teoilla ja valinnoilla voimme tehdä suuren vaikutuksen hyvinvointiimme. Nautitaan talvesta ja pidetään huolta itsestämme!

Chantal Hellevig

Olen akupunktioterapeutti, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja Valviran rekisteröimä jalkahoitaja. Opiskelin kiinalaista lääketiedettä Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopistossa ja Malesian perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemiassa. Lisäksi olen kartuttanut osaamistani Suomessa, Kiinassa, Singaporessa ja Taiwanissa yhdessä kokeneiden lääkärien kanssa.

Samankaltaiset artikkelit