| |

Kiinalaisen lääketieteen vinkit flunssattomaan syksyyn

Kun lehdet vaihtavat väriään, päivät lyhenevät ja ilma viilenee, on tyypillistä, että monet meistä saavat pian flunssan. Tässä muutama vinkki terveenä pysymiseksi.

Nappaa huivi mukaan

Kaulahuivi ei ole pelkkä trendikäs lisä asuusi – se on myös yksi parhaista keinoista suojautua syksyn vilustumisilta. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan flunssan kaltainen energia voi tunkeutua kehoomme niskan ja yläselän kautta. Huivilla suojaat nämä vedolle alttiit alueet viileydeltä ja tuulelta. Joten kun ulkona viima vireilee, kietaise kaulaasi lämmin huivi ja pidä flunssa loitolla.

Unesta voimaa syksyyn

Kiinalaisen lääketieteen mukaan kehossamme virtaa monenlaista qi-energiaa, Yksi näistä energian muodoista on nimeltään ”wei” tai ”vartija”, joka toimii ikään kuin kehomme luontaisena puolustusjärjestelmänä. Tämä vartijaenergia vaikuttaa lähellä kehomme pintaa ja taistelee jatkuvasti ulkoisia taudinaiheuttajia, kuten bakteereja ja viruksia, vastaan. Kun tämä vartijaenergia on vahva, se estää näitä uhkia tunkeutumasta kehoomme ja saamasta meitä sairastumaan. Yksi tehokkaimmista tavoista vahvistaa vartijaenergiamme on riittävä uni. Kuuntele kehoasi ja varmista, että saat tarpeeksi lepoa, jotta pysyt terveenä läpi syksyn.

Teehetki syyspäivään

Kehomme energiaa tukee ruoansulatusjärjestelmämme, ja lämpimien juomien nauttiminen auttaa pitämään ruoansulatusprosessimme tehokkaana. Jos tunnet flunssan oireita nousevan, kannattaa valita lämmittävä tee, joka sisältää raikasta inkivääriä ja kevätsipulia. Leikkaa palanen inkivääriä ohuiksi viipaleiksi ja lisää se kuppiin kevätsipulin valkoisten osien kanssa. Kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna hautua noin 15 minuuttia. Tämä mausteinen ja lämmittävä juoma voi auttaa torjumaan alkavaa flunssaa ja tuomaan lämpöä viileisiin syysiltoihin.

Vahvista itseäsi akupunktiolla

Akupunktio kohentaa kehomme toimintaa ja tehostaa vartijaenergiaamme vahvistaen näin immuunijärjestelmäämme. Eräs tärkeä akupunktiopiste, ”vatsa 36”, sijaitsee säären ulkosyrjällä muutaman sormen leveyden päässä polvesta alaspäin. Tutkimusten mukaan tämän pisteen oikeaoppinen manipulointi voi jopa lisätä valkosolujen määrää kehossamme.

Akupunktio ei vain auta ennaltaehkäisyssä, vaan se on myös tehokas keino torjua jo puhjennutta flunssaa. Sen sijaan, että taistelisit tukkoisen nenän kanssa viikon, voisi akupunktio lyhentää oireiden kestoa muutamalla päivällä. Kun ilmat alkavat viiletä, muista varata aika Meridian Carelta ja hyödyntää kehosi luontaisia parantavia voimia.

Rentoudu ja vahvista oloasi hieronnalla

Hieronta ei ainoastaan auta rentoutumaan, vaan sillä saattaa olla myös positiivinen vaikutus immuunijärjestelmääsi. Uuden tutkimuksen11 mukaan henkilöt, jotka saivat 45 minuutin hieronnan, huomasivat valkosolujensa määrän lisääntyneen. Nämä solut ovat avainasemassa suojellessaan kehoa erilaisilta sairauksilta. Tutkimuksen mukaan hieronta ei vain tunnu hyvältä – se myös tekee hyvää.

Syksyisin terveisin, Chantal

  1. Lähde: Cedar-Senai: Adults Demonstrate Modified Immune Response After Receiving Massage, Cedars-Sinai Researchers Show ↩︎

Chantal Hellevig

Olen akupunktioterapeutti, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja Valviran rekisteröimä jalkahoitaja. Opiskelin kiinalaista lääketiedettä Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopistossa ja Malesian perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemiassa. Lisäksi olen kartuttanut osaamistani Suomessa, Kiinassa, Singaporessa ja Taiwanissa yhdessä kokeneiden lääkärien kanssa.

Samankaltaiset artikkelit