muista hengittää syvään

Valmistaudu terveelliseen syksyyn

Syksy. Se vuodenaika, jolloin kuumat kesäpäivät lyhenevät vähitellen ja lehdet alkavat vaihtua ja tuovat meille kauniita värejä, ennen kuin ne putoavat puista valmistautuakseen tulevaan talveen. Ilmassa alkaa olla jo viileyttä, joka viestittää, että on pian aika laittaa kesävaatteet pois ja kaivaa lämpimämpiä vaatteita tulevaa kylmää kautta varten.

On myös sadonkorjuun aika ja saamme nauttia kauden kirkkaanvärisistä luonnonantimista, kuten omenoista, kurpitsoista ja puolukoista, joita on ihana säilöä talveksi. On myös se aika vuodesta, jolloin siirrymme kesän rennoista ja huolettomista asenteista syksyyn liittyviin vakavampiin ja sisäänpäin katsoviin energioihin.

Kiinalaisessa lääketieteessä syksy liittyy metalliin ja keuhkoihin. Metalli on yksi viidestä elementistä ja sen anatominen vastine on keuhkot. Tätä kautta ohjaa organisoituminen, rajojen asettaminen ja rajojen suojaaminen.

Syksy

Elementti – metalli
Elimet – keuhkot ja paksusuoli
Tunne – suru / haikeus
Kehitysvaihe – sadonkorjuu
Maku – Pistävä
Väri – nalkoinen
Aistielimet – nenä
Kudokset – iho
Ääni – itku
Muoto – pyöreä

Syksyllä siirrymme kesän ulospäin säteilevästä, ekspansiivisesta luonteesta syksyn sisäänpäin tiivistyvään tai supistuvaan luonteeseen. Keväällä tai kesällä aloittamasi projektit on hyvä viedä päätökseen ja nauttia kaiken kovan työn tuloksista. On myös hyvä aika aloittaa uusia projekteja, jotka keskittyvät enemmän sisäiseen – kehon ja mielen kehittämiseen ja itse tutkiskelevaan tekemiseen.

Keuhkojen energia haluaa ”päästää irti”, joten syksy on hyvää aikaa tietoisesti luopua kaikesta, mistä ehkä pidämme turhaan kiinni, jotta voimme tehdä tilaa uusille kokemuksille, jotka auttavat meitä oppimaan ja kasvamaan.

syksyn kurspitsasatoa

Suru – keuhkojen tunne

Kiinalaisessa lääketieteessä jokainen elin liittyy tunteeseen, ja keuhkojen tunne on surua ja haikeutta. Keuhkot liittyvät selkeään ajatteluun ja kommunikaatioon, avoimuuteen uusille ideoille, positiiviseen itsekuvaan sekä kykyyn rentoutua, päästää irti ja olla onnellinen. Kun keuhkot ovat epätasapainossa tai olet tekemisissä liiallisen surun kanssa, sinulla voi olla vaikeuksia selviytyä menetyksestä ja muutoksista, tunnet vieraantumista ja koet pitkäaikaista surun tunnetta, joka ei häviä.

Keuhkot liittyvät myös kiintymykseen, joten jos sinulla on vaikeuksia päästää irti ihmisistä, esineistä, kokemuksista tai vietät paljon aikaa menneisyyden uudelleen elämiseen, tämä voi viitata keuhkojen vajaatoimintaan. Jos keuhkojen energia (tai qi) on heikko, saatat kokea ylivoimaisen, jatkuvan surun tilan, joka ei helpota. Jos tämä energian puute jatkuu, se voi johtaa masennukseen ja muihin ongelmiin.

Sitä vastoin täysin ilmaistu ja käsitelty suru vahvistaa sekä fyysisesti että henkisesti. Älä välttele surua, sillä surun käsitteleminen terveellisesti on avain onnelliseen olemiseen ja tasapainon säilyttämiseen kaikilla elämän osa-alueilla.

Syksyn työpajat

Torju ja hoida flunssa luonnollisesti

Kasvojen hoito guasha lastalla

Hengitä syvään

Yksi parhaista tavoista vahvistaa keuhkoja on hengittää syvään. Se kuulostaa niin yksinkertaiselta, mutta useimmat meistä eivät hengitä syvään ollenkaan, ja tämä vaikuttaa esimerkiksi muistiin, energiatasoon ja immuunijärjestelmään.

Kun hengitämme syvään ja tarkoituksella, täytämme solumme ja aivomme niiden kaipaamalla hapella, joka on elintärkeää kaikille kehon prosesseille. Saamme ilmasta myös elintärkeää qi’tä, jota keuhkot käyttävät moniin toimintoihin pitääkseen meidät terveinä.

Parasta on lähteä ulos kävelylle raikkaassa, puhtaassa syysilmassa ja täyttää keuhkot kaikella hyvällä qi’llä. Alla on yksinkertainen harjoitus, joka auttaa sinua pääsemään alkuun.

Helppo hengitysharjoitus – hengitetään syvään

Hengitä sisään nenäsi kautta ja ajattele hengittämistä aina vatsaasi asti. Vedä niin paljon ilmaa keuhkoihin kuin mahdollista.

Kun keuhkot ovat täysin täynnä, pidätä hengitystä laskien viiteen. Kun olet laskenut viiteen, hengitä ulos suun kautta keuhkojen pohjasta, kunnes ne ovat täysin tyhjät.

Tee tämä kolme kertaa. Tämä harjoitus tulisi tehdä kolmesti päivässä.

Chantal Hellevig

Olen akupunktioterapeutti, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja Valviran rekisteröimä jalkahoitaja. Opiskelin kiinalaista lääketiedettä Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopistossa ja Malesian perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemiassa. Lisäksi olen kartuttanut osaamistani Suomessa, Kiinassa, Singaporessa ja Taiwanissa yhdessä kokeneiden lääkärien kanssa.

Samankaltaiset artikkelit