PMS-oireet

Premenstruaalisella oireyhtymällä eli kuukautisia edeltävillä oireilla tarkoitetaan fyysisiä ja emotionaalisia muutoksia, jotka voivat alkaa jopa 10 päivää ennen naisen kuukautisia ja jatkuvat usein kuukautisten ensimmäisinä päivinä. Oireita voivat olla väsymys, ahdistuneisuus, masennus, vatsakrampit, alaselkäkipu, akne, ruoansulatushäiriöt, turvotus, rintojen arkuus ja lisääntynyt emotionaalinen järkytys tai herkkyys. Suurin osa naisista kärsii ainakin joistakin PMS-oireista, ja arvioiden mukaan kolme neljästä naisesta kokee oireita jossakin määrin.

Vaikka ei tiedetä, mikä tarkalleen aiheuttaa PMS:n, syklisten muutosten hormoneissa ja kemiallisia muutoksia aivoissa koko naisen syklin aikana pidetään tärkeimpinä tekijöinä. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että serotoniinin vaihtelut voivat olla syyllisiä. Vaikka joillakin naisilla oireet ovat lieviä, toiset naiset voivat kokea merkittävää järkytystä päivittäisissä toimissaan. Niille, joilla on eniten haitallisia oireita, voidaan diagnosoida kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö tai PMDD, vakava PMS-muoto, joka aiheuttaa äärimmäisiä ja äkillisiä mielialan muutoksia, jotka voivat häiritä ihmissuhteita ja työtä. PMDD:n oireita ovat normaalit PMS-oireet, mutta niihin liittyy äärimmäistä masennusta, vihaa, surua ja ärtyneisyyttä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet akupunktion olevan erittäin tehokas sekä PMS- että PMDD-oireiden hoidossa (1).

On havaittu, että PMS-oireet ovat yleensä pahempia niillä, jotka kokevat suurta stressiä. Krooninen stressi voi nostaa kortisolitasoja ja vähentää serotoniinin ja dopamiinin määrää aivoissa. Akupunktion on osoitettu alentavan kortisolitasoja ja auttavan minimoimaan kehon luontaista vastetta krooniseen tai akuuttiin stressiin (2).

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen termein PMS voi johtua myös kehon, ruokavalion ja elämäntapojen epätasapainosta. Meridian Care -hoidot pyrkivät oireiden lievittämisen lisäksi ratkaisemaan niiden perimmäisen syyn. Akupunktio ja kiinalaiset yrtit voivat olla enemmän kuin vain lyhytaikainen apu PMS:ään ja PMDD:hen. Varaa aika vastaanotolle ja aloitetaan helpotuksen hakeminen oireisiisi.

Lähteet:
(1) Akupunktion käyttö premenstruaalisen oireyhtymän hoidossa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12410369/
(2) Akupunktiovaikutus ja keskusautonominen säätely: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3677642/

Akupunktiosta voi olla apua sinullekin.

Akupunktio hoitaa kokonaisvaltaisesti ja on tehokas ja turvallinen hoitomuoto moneen vaivaan ja oireeseen. Tule vastaanotolle ja kerro, mihin kaipaat apua. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Meridian Care -akupunktiota, josta on ollut apua monelle. Tervetuloa!