Kuumat aallot

Kuumat aallot ilmenevät äkillisenä lämmön tunteena, joka on yleensä erityisen voimakas kasvoilla ja kaulalla, ja siihen voi liittyä kasvojen punoitusta ja hikoilua. Kuumat aallot ovat perimenopaussin ja vaihdevuosien yleisin oire, ja niitä esiintyy noin kahdella kolmasosalla naisista perimenopaussin aikana ja lähes kaikilla naisilla (eriasteisesti) vaihdevuosien aikana. Useimmilla kuumia aaltoja kokevilla naisilla niitä esiintyy 1-5 vuoden ajan.

Kuumien aaltojen syytä ei täysin tunneta, vaikka ne todennäköisesti liittyvätkin ikään liittyvien kuukautisten loppumisen myötä vaihtelevaan estrogeenipitoisuuteen. On epäilty, että nämä vaihtelevat hormonitasot vaikuttavat hypotalamuksen kykyyn säädellä kehon lämpötilaa.

Useimmat naiset kokevat kuumat aallot äkillisenä lämmön tai voimakkaan kuumuuden tunteena, joka leviää ylävartaloon ja johtaa punoittavaan ulkonäköön, jossa iho on punainen ja laikukas, nopeaan sykkeeseen ja lisääntyneeseen hikoiluun, ja päättyy vilunväristyksiin kuuman aallon laantuessa. Naiset kokevat kuumia aaltoja vaihtelevasti, 3-4 kertaa päivässä tai lähes tunneittain. Lisäksi yöhikoilua, joka on kuumien aaltojen ilmenemismuoto unen aikana, voi esiintyä koko yön, mikä aiheuttaa kroonista unettomuutta ja väsymystä. Monilla naisilla on muisti- ja keskittymisvaikeuksia, ja jotkut kokevat ahdistusta ja masennusta unettomuuden seurauksena.

Kuumien aaltojen esiintymisen todennäköisyyttä vaihdevuosien aikana lisäävät monet tekijät. Tupakointi, liikalihavuus ja liikunnan puute lisäävät kaikki kuumien aaltojen todennäköisyyttä. Muita laukaisevia tekijöitä ovat kofeiini, alkoholi, mausteiset ruoat, tiukat vaatteet, kuumuus ja stressi. Lisäksi etnisellä alkuperällä voi olla merkitystä. On raportoitu, että afroamerikkalaisilla naisilla on enemmän kuumia aaltoja kuin eurooppalaisilla naisilla, ja aasialais-amerikkalaisilla naisilla kuumia aaltoja on huomattavasti vähemmän kuin muilla ryhmillä.

Vaikka hormonihoito on yleisesti suositeltu ratkaisu naisille, joilla kuumat aallot häiritsevät pahasti normaalia elämää, lisäestrogeenin ja progesteronin käyttöön liittyy monia mahdollisia sivuvaikutuksia, kuten suurempi riski sairastua kohdun limakalvosyöpään. Yhdysvaltalainen sairaala Mayo Clinic on viime aikoina siirtynyt suosittelemaan vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä, kuten rentoutustekniikoita (kuten jooga, tai chi ja qi gong), hypnoosia ja akupunktiota vaihtoehtoina hormonihoidolle tai lääkkeille. Akupunktiolla ja kiinalaisella yrttilääketieteellä on hoidettu tehokkaasti vaihdevuosioireita jo satojen vuosien ajan.

Meridian Care on erikoistunut naisten terveyden hoitamiseen akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen keinoin. Ota yhteyttä niin selvitetään, miten voisimme lievittää vaihdevuosiin liittyviä oireita.

– Chantal Hellevig

Akupunktiosta voi olla apua sinullekin.

Akupunktio hoitaa kokonaisvaltaisesti ja on tehokas ja turvallinen hoitomuoto moneen vaivaan ja oireeseen. Tule vastaanotolle ja kerro, mihin kaipaat apua. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Meridian Care -akupunktiota, josta on ollut apua monelle. Tervetuloa!