Ikä ja hedelmällisyys

On tosiasia, että hedelmällisyys heikkenee ikääntymisen myötä – sekä miehillä että naisilla. Ensisijainen syy tähän on se, että miehet ja naiset ikääntyessään tuottavat vähemmän korkealaatuisia sukusoluja (miehillä siittiöitä, naisilla munasoluja). Vaikka prosessi ja yksityiskohdat ovat erilaiset miesten ja naisten välillä, lopputulos on sama.

Syntyessämme munasarjat sisältävät kaikki munat, jotka naisella tulee olemaan. Murrosiän alkaessa niiden lukumäärä on pudonnut jo 100 000:een. Useimmille naisille tämä tarkoittaa, että munasoluja riittää kuukautisten alkamisesta vaihdevuosiin. Naisilla, joilla on alhainen munasarjavarasto tai ennenaikainen munasarjojen vajaatoiminta, määrä on rajallinen ja hedelmällisyys laskee paljon aikaisemmin. Vaikka ei ole olemassa mitään vakioikää, jolloin naisen hedelmällisyys alkaa laskea, väestötutkimukset kertovat, että naisten hedelmällisyys alkaa kokonaisuudessaan laskea jyrkästi noin 35-vuotiaana. 40-vuotiaana naisen mahdollisuus tulla raskaaksi vuoden sisällä on suunnilleen puolet siitä, mitä se oli 20-vuotiaana. Joka vuosi 40 ikävuoden jälkeen mahdollisuudet tulla raskaaksi luonnollisesti pienenevät edelleen jyrkästi, ja yli 44-vuotiailla naisilla on alle 2 % mahdollisuus tulla raskaaksi käyttämällä omia munasolujaan. Alla olevasta kaaviosta näet, kuinka ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen.

iän vaikutus hedelmällisyyteen
Lähde: Kate Marple, 2021

Raskaus ei ole ainoa vaikeus, joka yleistyy iän myötä. Keskenmenojen määrä nousee jyrkästi naisten saavuttaessa 40 ikävuotta ollen jopa 50 prosenttia, kun 20-vuotiailla vastaava luku on 10 prosenttia. Raskauskomplikaatiot voivat myös lisääntyä, erityisesti tekijät, kuten diabetes ja sydänsairaudet. Geneettisten ongelmien riski kasvaa iän myötä. 40-vuotiaana riski kantaa Downin syndroomaa sairastava lapsi on noin 1:100. 45-vuotiaana se on jo noin 1:30.

Vaikka komplikaatiot lisääntyvät iän myötä, raskaaksi tuleminen ei ole mahdotonta, ja monet yli 40-vuotiaat naiset saavat onnellisesti terveitä vauvoja. On tärkeää muistaa, että jokainen meistä ikääntyy eri tahtia – paras tapa määrittää lisääntymisikäsi on munasarjavaraston testaus. Jos munasarjavarastosi on jo pienentynyt, on monia vaihtoehtoja parantaa mahdollisuuttasi kokea äitiys. Näitä ovat IVF, munasolujen luovutus, raskauskorvikkeet, luonnolliset hoidot, kuten akupunktio tai lisäravinteet, sekä adoptio. Nuoremmille naisille, jotka syystä tai toisesta lykkäävät perheen perustamista, munasolujen haku ja säilytys voi lisätä huomattavasti mahdollisuuksia tulla raskaaksi myöhemmin elämässä.

Myös miesten hedelmällisyyteen vaikuttaa ikä. Seksuaalisen aktiivisuuden heikkenemisen lisäksi myös sukusolujen tuotanto vähenee miehillä iän myötä. Vuonna 2006 julkaistussa tutkimuksessa, Fertility and Sterility (Killick et al.), havaittiin, että yli 45-vuotiailla miehillä kesti keskimäärin viisi kertaa kauemmin naispuolisen kumppaninsa raskaaksi saattaminen kuin alle 25-vuotiailla miehillä. Vaikka miehet jatkavat siittiöiden tuotantoa koko elämänsä ajan, niiden laatu heikkenee ja määrä vähenee iän myötä, mikä johtuu osittain ikääntymiseen liittyvästä testosteronin vähenemisestä. 30–50-ikävuoden välillä tärkeät siittiöiden terveyden mittarit, kuten liikkuvuus ja morfologia, voivat heiketä jopa 50 %. Nämä mittarit ovat tärkeitä, koska ne osoittavat siittiöiden geneettisen terveyden. Vanhemmat miehet, joilla on vähemmän terveitä siittiöitä, eivät ainoastaan auta kumppania epätodennäköisemmin raskaaksi, vaan myös todennäköisemmin edistävät sikiön geneettisiä poikkeavuuksia.

Lääketiede selvittää vielä miesten roolin tärkeyttä geneettisen tiedon välittämisessä, mutta uudet tutkimukset viittaavat siihen, että nuoremmat mieskumppanit saavat myös terveempiä jälkeläisiä. Näin ollen vaikka miehet saattavat olla hedelmällisiä vielä yli 60-vuotiaina, hedelmöittymisasteen laskulla ja geneettisten poikkeavuuksien lisääntymisellä voi olla huomattavia vaikutuksia hedelmällisyyteen.

Akupunktiosta voi olla apua sinullekin.

Akupunktio hoitaa kokonaisvaltaisesti ja on tehokas ja turvallinen hoitomuoto moneen vaivaan ja oireeseen. Tule vastaanotolle ja kerro, mihin kaipaat apua. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Meridian Care -akupunktiota, josta on ollut apua monelle. Tervetuloa!