ikä ja hedelmällisyys
|

Ovulaation parantaminen luonnollisesti

Ovulaatiohäiriöitä esiintyy naisilla monista syistä, jotka voivat viitata esimerkiksi hormonaaliseen toimintahäiriöön. Tässä artikkelissa käsittelen joitakin yleisimpiä syitä, miksei ovulaatio tapahdu ajoissa, ja miten ovulaatiota voidaan parantaa luonnollisesti.

Klinikallani ovulaatio-ongelmat ovat yksi yleisimmistä asioista, joiden kanssa naiset kamppailevat hedelmöittymisen kanssa. Joillekin tämä tarkoittaa täydellistä anovulaatiota eli ”ei ovulaatiota”. Hoidamme myös naisia, joiden ovulaatio on liian myöhään tai liian aikaisin syklin aikana. Jos sinulla on kuukautiset vain muutaman kerran vuodessa tai jos syklien väli on alle 28 päivää, tämä on ongelma. Varhainen ja myöhäinen ovulaatio voi aiheuttaa lapsettomuutta tai pitkittää luonnollista raskaaksi tulemista. Tärkeämpää on kuitenkin tunnistaa, että nämä ovat oireita syvemmästä hormonaalisesta epätasapainosta, johon on puututtava.

Kun naisilla ei ole ovulaatiota, syy ei useinkaan ole tiedossa. Monet potilaista kuuluvat selittämättömien ovulaatioiden ryhmään. Useimmiten nämä potilaat ovat kuitenkin jossain PCOS-oireyhtymän alueella, kärsivät hypotalamuksen amenorreasta tai heillä on ennenaikaista munasarjojen vajaatoimintaa. Tämä voi tapahtua myös sivuvaikutuksena ehkäisyn, hedelmällisyyslääkkeiden ja kemoterapian lopettamisesta. Monilla PCOS-spektrissä olevilla naisilla on joitakin mutta ei kaikkia merkkejä; tämä voi hämmentää ihmisiä, mutta se on todellinen asia. Käymme läpi kunkin erityispiirteet tulevissa viesteissä.

Kun naiset ovuloivat liian aikaisin (ennen kiertopäivää 14), munasolun sisältävä munarakkula ei välttämättä ehdi saavuttaa täyttä kypsyyttä (22-24 mm). Tätä kutsutaan joskus ”heikommaksi” ovulaatioksi, ja syklit, joiden kokonaispituuden pitäisi olla 28-30 päivää, jäävät usein paljon lyhyemmiksi, lähemmäs 20-25 päivää. Joskus voi myös esiintyä tiputtelua ennen kuukautisten alkamista, jos progesteroni alkaa laskea ennenaikaisesti.

Kun ovulaatio tapahtuu liian myöhään syklin aikana (syklin 20. päivän jälkeen) tai jopa kuukausia syklien välillä, munasolujen laatu voi heikentyä vakavasti hedelmättömyyteen asti. On myös paljon vaikeampaa ajoittaa yhdyntää, kun ei voi ennustaa hedelmällistä aikaa. Ovulaation ennustussarjat eivät useinkaan toimi tässä tapauksessa, valitettavasti. On tärkeää huomata, että ainoa päivä, jolloin voit tulla raskaaksi, on päivä, jolloin ovulaatio tapahtuu… Ajoitus on siis kaikki kaikessa!

Mitä asialle sitten voi tehdä? Ensinnäkin on tunnustettava, että ovulaatio-ongelmat ovat oire paljon suuremmista ongelmista. Varsinainen syy voi usein olla hormonaalinen, joskus perinnöllinen tai traumasta johtuva. Jos ongelma johtuu munasarjojen monirakkulataudista (PCOS) tai hypotalamuksen amenorreasta, se on usein täysin palautettavissa ruokavaliolla, elämäntapamuutoksilla ja hoidolla. Jos ongelma johtuu hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta tai lääkkeellisestä ART-syklistä (IVF, IUI), meidän on vain palautettava yhteydenpito aivolisäkkeen ja munasarjojen välille (HPO-akseli). Kaikkia voidaan auttaa akupunktiolla ja yrttihoidolla.

Meridian Carella hoito alkaa ensikonsultaatiolla, jossa selvitämme ovulaatiohäiriön taustalla olevia syitä sekä sen, mitkä ruokavalio- ja elämäntapatekijät ovat tärkeimpiä vaikuttamaan ja tukemaan homeostaasia ja edistämään tasapainoa, jotta ovulaation oikea ajoitus ja ovulaatio tapahtuisivat.

Chantal Hellevig

Olen akupunktioterapeutti, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja Valviran rekisteröimä jalkahoitaja. Opiskelin kiinalaista lääketiedettä Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopistossa ja Malesian perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemiassa. Lisäksi olen kartuttanut osaamistani Suomessa, Kiinassa, Singaporessa ja Taiwanissa yhdessä kokeneiden lääkärien kanssa.

Samankaltaiset artikkelit