Akupunkio ja meridiaanit

Akupunktiosta apua hormonaaliseen epätasapainoon

Hormonaalinen epätasapaino on tila, joka voi esiintyä molemmilla sukupuolilla, eikä se katso ikää. Hormoonien epätasapainotilaan voi liittyä energiavajetta, heikentynyt libido, hedelmättömyys, epäsäännölliset kuukautiskierrot, mielialan vaihtelut tai jopa kasvun heikkeneminen lapsilla.

Akupunktio on muinainen kiinalaisen lääketieteen menetelmä, jonka puoleen yhä useammat kääntyvät helpottaakseen erilaisia ​​epätasapainotiloja ja sairauksia. Hoitomuoto on osoittautunut erityisen tehokkaaksi esim. hormonaalisten epätasapainojen turvallisessa ja luonnollisessa hoidossa. Useimmat meistä on tietoisia lisääntymiseen liittyvistä hormoneista, kuten testosteronista ja estrogeenistä, mutta on myös muita tärkeitä hormoneja, joita tarvitaan ja jotka voivat olla epätasapainossa, kuten lisämunuaishormoni tai kilpirauhashormonit. Ihmiskeho tuottaa 30 erilaista hormonia, ja jokainen niistä on elintärkeä terveydelle. Näitä hormoneja erittävät kehon rauhaset, kuten aivolisäke, kilpirauhaset ja lisämunuaiset. Hormonit ja rauhaset muodostavat yhdessä tasapainoisen hormonitoiminnan. Hyvin toimiva hormonaalinen järjestelmä tukee kehosi yleistä terveyttä.

Hormonit toimivat kehon lähettiläinä ja valvovat unisyklien, lisääntymisen, emotionaalisen terveyden, fyysisen kasvun, aineenvaihdunnan, kehon lämpötilan, mielenterveyden, immuunijärjestelmän ja energiatason säätelyä. Ne tukevat eri kehon järjestelmien välisiä suhteita, ja kun ne ovat epätasapainossa, keho ei toimi oikein. Yleisempää hormonaalinen epätasapaino on naisilla, mutta miehilläkin sitä esiintyy. Epätasapaino johtuu tyypillisesti huonosta ruokavaliosta, lääkkeistä, terveysongelmista tai synteettisistä kemikaaleista. Akupunktiota voidaan käyttää minimoimaan edellä mainittujen vaikutukset ja hoitamaan hormonaalista epätasapainoa. Erityisesti naisilla hormonien tasapainottaminen on tärkeää kuukautiskierron, vaihdevuosien ja hedelmällisyyden kannalta.

Akupunktio vai länsimainen lääketiede?

Akupunktio on luonnollinen tapa palauttaa hormonitasapainoa, josta on myös tutkimusnäyttöä.  Hoidolla on usein välittömät vaikutukset hormonaaliseen tasapainoon, eikä akupunktiohoidosta aiheudu sivuvaikutuksia. Kun taas esimerkiksi naisten vaihdevuosien synteettisten hormonien uskotaan johtavan kohonneeseen aivohalvauksen, sydänkohtauksen ja tiettyjen syöpätyyppien riskiin, ja ne aiheuttavat monesti muitakin sivuvaikutuksia. Akupunktio on erittäin turvallinen ja tehokas hoitomuoto. Kun akupunktioneulat asetetaan tietyille energiakanaville, saadaan ihmisen qi ohjattua uudelleen. Akupunktiossa hoidettavan kuntoa arvioidaan hoidon aikana esimerkiksi tulkitsemalla kieltä, pulssia ja valitsemalla näin sopivat meridiaanit ja pisteet, joita hoidetaan. Tämän perusteella laaditaan hoitosuunnitelma, joka sisältää oikeat meridiaanit ja pisteet tilanteen rauhoittamiseksi. Akupunktio ohjaa kehon energiaa siten, että se kykenee parantamaan itsensä. Hoidon aikana asiakasta ohjataan myös ruokavalion, liikunnan ja esimerkiksi yrtti- ja teevalmisteiden käytössä, jotka tehostavat annettua hoitoa.

Chantal Hellevig

Olen akupunktioterapeutti, kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja Valviran rekisteröimä jalkahoitaja. Opiskelin kiinalaista lääketiedettä Pekingin kiinalaisen lääketieteen yliopistossa ja Malesian perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemiassa. Lisäksi olen kartuttanut osaamistani Suomessa, Kiinassa, Singaporessa ja Taiwanissa yhdessä kokeneiden lääkärien kanssa.

Samankaltaiset artikkelit